Forum dziewczyn chcących wydać walkę stereotypom, przebić szklany sufit i jeszcze IM pokazać!
Administrator
Ktoś mi powiedział nieciekawego newsa.
W przypadku skorzystania z dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej i rozliczania sie z ZUSem według stawki preferencyjnej (ulgi), jeżeli się zamknie firmę przed upływem 2 lat, trzeba uzupełnić stawkę do pełnej wysokości za okres funkcjonowania firmy.
Na przykład: zamykamy firmę po roku funkcjonowania. Pełny ZUS - przyjmijmy że wynosi 800 zł dla łatwego rachunku. Stawka preferecyjna - 300 zł. Różnica 500 zł x 12 miesięcy prowadzenia działalności = 6000 zł do dopłacenia.
Napisałam w tej sprawie maila do Damiana i czekam na odpowiedź, czy to prawda i jaka jest podstawa prawna tej rewelacji.
Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim?
Szefowa
Nic nie wiem... Ale ja i tak mialam zalozyc i nie mam zamiaru zamykac...
Administrator
Damian mi odpowiedział na maila słowami: "trzeba sprawdzić w ZUSie."
Czy mi się tylko wydawało, czy miała być zapewniona pomoc doradcy podatkowego/finansowego/prawnego?
To jest dla nas kluczowa wiadomość. Bo być może trzeba będzie zamknąć firmę przed upływem 2 lat. Nie chcę wtedy bulić kasy...
Szefowa
Ja w ogóle zaczynam mieć coraz bardziej mieszane uczucia, jeśli chodzi o BIT. A z tym ZUS-em sprawdzę u osób zorientowanych i dam znać.
Szefowa
Sylwia Łabęda napisał:
Ktoś mi powiedział nieciekawego newsa.
W przypadku skorzystania z dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej i rozliczania sie z ZUSem według stawki preferencyjnej (ulgi), jeżeli się zamknie firmę przed upływem 2 lat, trzeba uzupełnić stawkę do pełnej wysokości za okres funkcjonowania firmy.
Na przykład: zamykamy firmę po roku funkcjonowania. Pełny ZUS - przyjmijmy że wynosi 800 zł dla łatwego rachunku. Stawka preferecyjna - 300 zł. Różnica 500 zł x 12 miesięcy prowadzenia działalności = 6000 zł do dopłacenia.
Napisałam w tej sprawie maila do Damiana i czekam na odpowiedź, czy to prawda i jaka jest podstawa prawna tej rewelacji.
Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim?
Dzwoniłam do ZUS tel. 623-30-00 (centrala).
Pani powiedziała, że nie jest to prawda.
Nie trzeba uzupełniać.