Przedsiębiorcza Baba

Forum dziewczyn chcących wydać walkę stereotypom, przebić szklany sufit i jeszcze IM pokazać!

Ogłoszenie

Wiadomość dnia: Wszystkie panie, które do nas dołączyły z innych grup są proszone o przedstawienie się, kilka słów o sobie i czym chciałyby się zająć w zakładce "kto jest kim". Proszę każdą z Pań o założenie nowego wątku dla siebie.

#1 2007-12-18 08:11:19

Sylwia Łabęda

Administrator

Call me!
Punktów :   

Jakieś niepokojące wieści z ZUSu

Ktoś mi powiedział nieciekawego newsa.

W przypadku skorzystania z dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej i rozliczania sie z ZUSem według stawki preferencyjnej (ulgi), jeżeli się zamknie firmę przed upływem 2 lat, trzeba uzupełnić stawkę do pełnej wysokości za okres funkcjonowania firmy.

Na przykład: zamykamy firmę po roku funkcjonowania. Pełny ZUS - przyjmijmy że wynosi 800 zł dla łatwego rachunku. Stawka preferecyjna - 300 zł. Różnica 500 zł x 12 miesięcy prowadzenia działalności = 6000 zł do dopłacenia.

Napisałam w tej sprawie maila do Damiana i czekam na odpowiedź, czy to prawda i jaka jest podstawa prawna tej rewelacji.

Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim?

#2 2007-12-18 09:02:57

Monika Betley

Szefowa

Punktów :   

Re: Jakieś niepokojące wieści z ZUSu

Nic nie wiem... Ale ja i tak mialam zalozyc i nie mam zamiaru zamykac...

#3 2007-12-18 17:10:31

Sylwia Łabęda

Administrator

Call me!
Punktów :   

Damian mi odpowiedział na maila słowami: "trzeba sprawdzić w ZUSie."
Czy mi się tylko wydawało, czy miała być zapewniona pomoc doradcy podatkowego/finansowego/prawnego?
To jest dla nas kluczowa wiadomość. Bo być może trzeba będzie zamknąć firmę przed upływem 2 lat. Nie chcę wtedy bulić kasy...

#4 2007-12-18 20:50:02

Magdalena Giedrojć

Szefowa

Punktów :   

Ja w ogóle zaczynam mieć coraz bardziej mieszane uczucia, jeśli chodzi o BIT. A z tym ZUS-em sprawdzę u osób zorientowanych i dam znać.

#5 2007-12-19 10:39:51

Małgorzata Zaremba

Szefowa

Punktów :   

Sylwia Łabęda napisał:

Ktoś mi powiedział nieciekawego newsa.

W przypadku skorzystania z dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej i rozliczania sie z ZUSem według stawki preferencyjnej (ulgi), jeżeli się zamknie firmę przed upływem 2 lat, trzeba uzupełnić stawkę do pełnej wysokości za okres funkcjonowania firmy.

Na przykład: zamykamy firmę po roku funkcjonowania. Pełny ZUS - przyjmijmy że wynosi 800 zł dla łatwego rachunku. Stawka preferecyjna - 300 zł. Różnica 500 zł x 12 miesięcy prowadzenia działalności = 6000 zł do dopłacenia.

Napisałam w tej sprawie maila do Damiana i czekam na odpowiedź, czy to prawda i jaka jest podstawa prawna tej rewelacji.

Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim?

Dzwoniłam do ZUS tel. 623-30-00 (centrala).
Pani powiedziała, że nie jest to prawda.
Nie trzeba uzupełniać.

Stopka forum

RSS